luni, 30 aprilie 2012

Remember Klimt

Incepand cu 4 mai are loc la Galeria Arta din Campulung expozitia "Remember Klimt" a Scolii de Arta Bucuresti, sectia Decoratiuni Interioare.
Vernisajul are loc vineri, 4 mai, incepand cu orele 17:00.
Sponsori: Dremel Bosch Romania

  Aceste lucrari isi au radacinile infipte adanc in stilul celei mai tinere generatii de expresionisti, pe care autorii le transfigureaza, tragandu-si seva din decorativismul lui Gustav Klimt. Insa nu la modul strict decorativ, ci preluand creator specificul sau il ridica la virtutile artei culte. As putea chiar spune ca retin motivele, doar ca pretext pentru a exprima o stare de spirit ce poate fi o pasiune, un sentiment, precum sunt bucuriile, tristetile, melancolia, emotiile si chiar senzatiile noastre. Intr-un cuvant, prin exprimarea unor asemenea trairi, discursul plastic devine vivant deoarece aceasta exprimare, ne reprezinta pe noi.
Temele din expozitia”Remember Klimt”, inspirate din viata de zi cu zi,  nu sunt decat ecouri discrete ale unor idei si sentimente proprii fiecarui artist in devenire, incarcate insa de un fior artistic genuin, ce depaseste prin semnificatie impresia aparenta a descriptivului. Si chiar daca spre a exprima gandurile si aleasa sensibilitate, se recurge doar la motive vegetale  si geometrice pe care le potenteaza insa printr-un modelaj rafinat si rezolvari cromatice de mare expresivitate in care regasim unele “citate si din alti artisti” (si uneori chiar interferente cu diverse culturi exotice). Dar “sarea si piperul” compozitiilor  are culoare autohtona ce confera coerenta psiho-somatica, credibila figurilor pe care le personalizeaza intrucat isi primeste seva din eul launtric pe care il metamorfozeaza cand in sugestii simbolice grave, cand ironice, precum in feluritele ipostazieri ale personajelor, ori in alegoria anotimpurilor  ce imprima creatiilor pecetea unui signum inconfundabil.
Nu sunt oare toate acestea dovezi plauzibile ale originalitatii cat si a vigurosului talent aflat inca sub semnul  unor fructuoase cautari creatoare?!…
Ilie Rosianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu